Friday, 30 March 2012

ME , ANA , AKU .




ME AND WAFIQ <3

Bismillahirrahmanirrahim. Alhamdulillah, Allah telah panjangkan umur aku. Subhanallah. Okayy. Akan ku update blog aku yang huduh niey pasai diri aku seniri, ABOUT ME. Semalam, lebeh kurang pukul duaa, aku dapat mesege dari PEMINAT aku , Harhar :D Mienaaa, boleh tak storeyy pasai hang shiket ? Haha :D Lawak jugak bilaa ada orang , gurl pulak tuee, nak kenai aku niey macam mana. Okayy. Maaflah sebab semalam aku tak reply mesege hang. Aku simpa kredit taw tak untuk kakchik and untuk Si Putra :)

Okayyy. Nak start dari mana tak taw. Aku tak reti. Arioss !! Haha :D  Nama aku Amalina Binti Muhamad Razif. Di lahirkan pada tanggal 29 OGOS 1994, Di Hospital Kuala Kangsar Perakk . Bandar Di Rajaa tuee. Hehehe. Actually, aku niey sememangnyaa Keturunan Di Rajaa puns, tapi bukan di raja Perak, Keturunan di Raja Kelantan. Tak pecayaaa ? Pii tanyaa Ummi, Abah, Tok, Tokwan, Tokteh, Tokchik, Tokngah aku.. Blalalala ~ Haha. Bukan nak bangga or PERASAN tapi cumaaa nak habaq. Okyy.

Aku di lahirkan dalam keluarga yang sederhana tak kaya mana pon macam hangpa. Tapii, aku bersyukur kernaa ummi and abah aku kuatt agama. Alhamdullilah. Okyy. Aku niey seorang kakak yang garang kepada adek-adek. Adek-adek aku cukup takot nan aku. Haha.Seriuslyy, aku memang garang pun . Tanya lah kawan-kawan if nak tahu lah kans . Tambah-tabah nan laki, lagi aku garang. Aku tak penahh lembut pun nan laki. Garang lagi ada lah .:D 

Okyyy. Pasai apa lagi heh ? Hurm. Tak tahu lah. Aku nieyh bukan macam orang laen okayh. Macam fizi kata kat aku, aku niey PELIK DARI YANG LAEN. Okyy, aku niey s'orang yang KASAR . KASAR LUARAN LEMBUT DALAMAN :) Bendaa betoi weyhh. Qamai kawan-kawan aku yang tak berani kasaq nan aku. Sapaa yang sekepala nan aku yang tahu nak kasaq nan aku macam mana. Paih tue, aku nie cepat terasa taw tak. Hampa cakap silap sikit arr, kompom terasa gilaa bagai hati niey di cucuk-cucuk. Kayy, aku cepatt terasa. Aku niey seorang yang hepi go lucky ! Hepi macam mana ? Ada poblem kaa , takde poblem kaa , sama jaaaaaa, SENYUMAN tue sentiasa and tak pernah lekang . Hehew . Tapii , ade orang tue , kawan aku NABIL FATIHIN dya dapat taw aku nieyh ada poblem kaa takde poblem, tengah sedeh or heppy. Dyaa penah kata kat aku, " Mienaa, hang kalo ada poblem cuba citaa kat aku, mana nak taw kut aku boleyh tolong ? aku taw hang simpan semua poblem hang tue. Try lah luahkan . Maaf nabil, aku tak reti ceritaa poblem aku dekat orang. Niyy lah Amalina Razif yang sebenarnyaa. Lagi satu, aku niey keras kepala. Hati kering. Hati kering lahhh bila orang kata buat donno , tue lah HOT sangat sampai satu DMW kenaii. Kalo tak kenai tue, memang lah,. Ketinggalan zaman :D Sapa tak kenai Amalina Razif, dari FORM ONE sampai FORM SIX kenaii aku. Haha. Macam bongokk kans . Nak buat macam mana ? Bila di tanyaa pada adek-adek, Kenai Kak Amalina tak ? Amalina Razif tue kah ? Yaya ~ Ouh, kak mienaa yang duk umah sewa yang comey-comey, rendah-rendah , lawak tue ek ? HAA , HAA. Kompom lepa jawab camtue punyaa. Aku niey sampaikan CEMUIH dengan jawapan tue. Lagi pun, aku niey bukan comel mana pun. Ada lagi orang yang comel dari aku.

Seumur hidup aku , dari darjah satu hingga tingkatan empat, aku tak pernah kapel. Aku start kepel time form five pertengahan bulan lima. Aku penah kapel sorang jaa dalam hidup aku. Bilaa orang laen mintak kapel kat aku, aku terus tolak. Maaf nahh. Bilaa ja Si Putra mintak, aku tak tolak puns, aku terus terima jaa. Nak tahu sebab apa, aku sayang dia gila-gila taw dakk. Okayy. Aku jarang mesej dengan laki len kecuali dia. Aku tak reti lha bila aku mesej nan laki len, mesti aku rasa aku curangg nan dya. Huhu.  Kepada si lelaki yang aku pernah tolak cinta korang, maafkan aku. Jangan berdendam weyh dengan aku. Cintaku hanya untuk sorang jaa, Dia Si Putra, Dia tue FIRST AND LAST LOVE aku. Hampa tanya awat aku tolak cinta hampa, sebab hati aku takdak nan hampa. Hati aku hanya untuk dia sorang jaa. W'pon sekarang hampa taw aku SINGLE maaf jugak sebab aku terpaksa tolak ! Harap hampa-hampa paham aku niey macam mana.

MESEJ. Aku tak reti mesej orang, kena orang tue yang mesej aku. Sama jugak lah nan chatting pon, kena orang tue start dulu baru boleyh chat nan aku. Sebab tue lah aku di katakan SOMBONG --'
HAHA. Sian ann kat aku. Huhuw. Sapa yang mesej aku comfirm aku balas, tapi yang aku balas tue mesti GENG AKU AND SI PUTRA . Kalo orang laen jangan harap ! Grr .Kayy aku belagak! Sama jugak lah bila aku suka someone, aku simpan. Laki kena start dulu. Takkanlah, aku nak start kans ? Perigi cari timba tue, MALU lah shiket. Aku ade maruah okyyh ! Macam aku dengan Si Putra, Si Putra yang start dulu. Aku suka dya, tapi aku simpan dalam-dalam perasaan suka aku dekat dya. Biaq aku sorang jea yang tahu. But,
sekarang satu DUNIA dah tahu yang aku sayangs and suka dia.

HANGOUT ! Okayy, aku niey bukan jenis KAKI HANGOUT DENGAN LAKI :/ Errrr --' Rasa laen taw tak bila hangout nan laki. Aku nie jenis peneman kawan-kawan aku untuk jumpak bf lepaa. Selama aku kapel, aku tak penah keluaq berdua, bertiga, ramai-ramai dengan bf aku :) Ummi aku tak kasi. Boleyh mai umah jaa kalo nak jumpak pun. Tue pun susah. Haha. Nak buat macam mana. Hukhukhuk. Aku niey pompuan yang beragama shiket. Alhamdulillah lah abah ummi aku didik aku , hantaq aku ke sekolah agama dengan cara yang betoi. Aku dapat rasa yang agama islam niey memang mudah . Okayy. Abah aku kata, mienaa nie perempuan, jaga adab, jaga sopan santun. Lelaki bila nak cari isteri dya akan cari perempuan yang SOLEHAH, TUTUP AURAT DENGAN SEMPURNA. Sebab lepa pun tak mau bila kawen dengan perempuan yang tak tutup aurat niy, sebab nanti lepa kena tanya dengan ALLAH TAALA dan kena azab. Nauzubillah. Okayy, aku pi sekolah agama sebab aku nak jadi wanita yang beragama . Amiin , tercapai jugak. Terima kaseh ummi and abah . Aku dari kecik sampai laa sekolah agama. Kita nie kalo sekolah agama, biar dekat sekolah dekat luar pun agama gak . Jangan dalam sekolah jaaa. Nieyh kat sekolah pakai tudung laboh, dekat luar pakai tundung kecik, tutup leher jaaa. Nauzubillah. Aku tak mau jadi macam tue. Agama islam tak ajaq macam tue lah. Kesian taw tak kat ayah kita, sebab kena tanggung dosa kitaa pasai kita duk dedah aurat selalu. Kesian jugak dekat kaum adam lepa pun dapat dosa sekali sebab lihat aurat kita. Wahai kaum hawa, dan jugak aku sedarlahh. Ramai manusia terpesong agama sebab tue lah, pakai tudung kecik, tak laboh, pakai baju ketat tapi bertudung. Apa cer weyh ?? tak faham agama islam and suruhan Allah tue betol-betol. Bukakanlah pintu hati kami. Stop. Aku ceramah pulak kat sini yaw :) Aku memang macam nie, nan kawan-kawan aku, kalo tak pakai STOKIN , TUDUNG TAK MACAM YG ALLAH KATA comfirm kena teguran and perli . Ukayy. Aku nak kita yang beragama Islam, tahu macam mana yang Allah telah syariatkan pada kita :) Nak berfesyen boleh, nak cantikcantik pun boleyh tapi kena lah buat macam Allah suruh :) Chill .

NABILA HUDA .







BELLA AND TIKAH OMAQ

Bismillahirrahmanirrahim. Assalamualaikum semua. Heyhey. Rinduu semua. Okyy. Aku tak tahu nak post pasai hapee, so aku nak post pasal kawan aku nieyh. Nama dya Nabila Huda Bt Ahmad Hamidi. 18 Tahun. Stay at Kampong Petani. Okeyyy. Sudah lama aku simpan perasaan aku nak update pasai hang bella, tapi tak terupdate puns. Kayy, ritee now enjoy with my entry okeyyh.

Aku simpan lama dah perasaan terasa hati kat hang. Tapi aku buat besa jaa. Aku tak taw laa apa yang hang tak puas hati nan aku. Aku ingat lagi tahun lepass, bila hang taw aku kapel nan fizi, kita saling tak bercakap. Dua tiga hari kita saling diam kan diri. Aku tak paham apa sebenarnya masalah hang. Kay <3 Aku nie bukan jenis nak marah orang , lepas perasaan sengaja kat orang. Ayat hindu. Tapi aku memang tak paham. Salah aku kat mana wey? Cubaa kasi taw aku ! Adakah dengan kehadiran aku, aku telah rampas MUHAMMAD HAFIZI BIN SHAARI dalam hidup hang ? Tell me ! Okayy. Kembali cerita yang dahulu. Yang aku taw, dulu ( mmg ) now ( maybe ) fizi sukaa hang. Dulu fizi suka hang gilaa-gilaa kans ? Tapii kenapa hang tolak dya ? Sebab hang dah ada KHAIRUL ANUWAR BIN ZAKARIA kans ? Huhuhu. Aku faham, maybe time tue hang mengalami cintaa tiga segi. Kayy. TIME 2010, HANG KASI aku punyaa number kat fizi. Fizi try mesej aku, but time tue, aku tak layan sangat laki sebab aku tak kenal. Akuu kenai fizi puns melalui hang kan ? Terima kaseh lah sebab kenalkan aku dekat dya. Sampaikan aku jatuh ciintaa lah kat fizi. Seingat aku, time kita dukk rumah sewa sekali, fizi selalu kol hang. Aku tak kenai lagi kud sapa dya tue. Aku taw puns sebab hang yang cerita. Kadang-kadang dya kol hang, aku yang cakap. Dah hang tak mau cakap , biaq aku cakap. ! Kayy, Hang jugak yang suroh kans ? After that, bilaa aku nan fizi rapat, hubungan kitaa jadi kut laen kans ? Sebab apa? Jeles ? Hang tak sepatotnyaa jeles sebab time tue hang ada Kerol and hang jugak kans tolak fizi. Hang ingat fizi tue patong or tunggul kayu ? Kayyy aku faham.

Aku terasa lama dah nan hang, tapi aku tak gtao hang sebab aku tak mau bila aku kasi taw hang, hang tarik muka nan aku. Blablabla :/ Sedeh taw dak bilaa ingat balikk. Bila aku mesej hang, hang suka marah aku tak tentu pasal. Sakit hati taw dakk. Kakchik , piniey, tikah tak penahh buat aku macam tue. Boleh tak contohii lepaa? Aku nak sangat aku paham hang, hang paham aku. Tapi, aku jaa paham hang, hang tak paham aku puns. Aku tak kesah macam mana. Asaikan aku dapat paham hang cukup bagi aku. Aku nak persahabatan aku nan hang kekal sampai bilaa.

Ukeyhh, Kalo lah aku berani tanya hang face too face pasai fizi kan senang ? Aku tak tahu apa perasaan hang  kat dya. But aku rasa hang suka dya. Kayy. Sekarang hang pun dah putus nan Kerol, aku pun dah takde pape nan fizi, masuk line je lahh weyh . Maybe dengan tue akan membuatkan hang bahagia kans ? Serius aku cakap, aku tak mao persahabatan kitaa hancur sebab lelaki. Aku sanggop aehh KORBANKAN PERASAAN AKU, SAYANG AKU, SUKA AKU kat FIZI, hanya untuk lihat hang bahagia dengan orang yang hang sayang. Maybe hang tak taw kisah hidup aku yang penuh dengan suka dan dukaa. Only kakchik, musyid and piniey jaa yang tahu. Kalo aku boleh korbankan perasaan aku dekat kawan aku yang tergila-gilakan S , takkan dengan hang aku tak boleh kans ? Demii kawan bella, aku boleh jaa. Aku macam mana pun takpa. Aku tak kesah haih hati aku saket sebab kawan aku seniri. Aku dah biase dah rasa semua tue. Maybe hang jaa yang tak penahh. Okyy. Aku nak hang bahagia sangat dengan hidup hang. Maafkan aku weyh, if dah buat salah dan silap kat hang. Menghancurkan otw relay or perasaan suka hang dekat fizi. Sori sangat-sangat. Aku nak sangat hang behenti marah aku :/

Aku sayang hang, macam mana aku sayang acik, piniey, musyid, tikah, dayah and kawan-kawan yang len. Ingat bella, jangan sebab laki persahabatan kitaa putuss and aku taw hang tak sukaa ann tengok aku nan fizi. Okay. Apa aku boleh buat. Aku rasa aku dah buat yang terbaik untuk hang and kawan-kawan kitaa. Nak pikir apa, pikir lahh. Kayy :/ Aku boleh gilaa pikir pasai nieyh. hanya yang mampuku pintaa ialah kemaafanmu yang aku tak tahu apa salah dan silap aku dekat hang . :) Cool .

Thursday, 29 March 2012

Kami Kawan. Kami saling Merindui .




AMALINA MUHAMAD RAZIF AND NURUL FARIHA AZMI <3
LEPAIH DAPAT RESULT

Kami kawan baek. Jangan jeles. Kami satu geng. Kay kay. Aku sayang achikk aku sangat-sangat. Acikk, mienaa rinduu achik sanad-sanad :(
Bilaa boleyy storey storeyy nan achikk. Bila bole hug-hug achikk. Rinduu nyaa. Banyak ann kenangan antara kitaa. Duluu, time duk umah sewa sekali, kita banyak share-share storeyy, share-share poblems, pi pasaq malam sekali, pi sunway, pi umah tikah a n o. . Sekarang ? Payahkan ? Nak jumpak pun susah. Bilaa bertemu mmg indah sangat , bilaa dah berpisahh merana , sedeh ann. Aku rasa camtue. If nak taw , achik nie bek taw. Bek sangat-sangat. Dya nie senang nak paham owg. Macam aku. Heee :D Okayy. Family dya sporting sangats. Aku ingat lagyy, time lepas amik result aku , bella, tikah omaq pii umah dya. Bilaa sampai tue, mak dya peluk dya taw dakk. Kayy, aku jeles sebab time aku amik result ummi and abah takda. Sedeyh gila kot. Ummi abah berjauhan dengan aku. Time achik peluk mak dya, aku nanges kudd. Nanak peluk jugakk. At least aku dapat peluk mak achik. Aku qasa time tue mcm peluk ummi aku taw dakk. Okayhh. Aku hepii.

Achik nieyh ann, dya pandai masak taw dakk. Mmg terbaekk lha. Aku niey tak pandai masak sangat . Time aku kapel nan Si Putra, aku ingat gy Si Putra soh aku belajaq masak , belajaq buatt bihun goreng. Dya suroh aku belajaq masak kat achikk.  Hehehe. Suka suka suka <3 Aku niey sebenaqnyaa tak pandai teramana pons bab-bak masak-memasak nieyh. Yang aku taw, pasta, chicken chop, spagetti, kek, muffin, puding. Yang tue aku taw sangat. Achik byak tolong aku. Ada hari tue, aku mintak tolong dya ajaq aku buat MOI . Kayyy. Thanks. Menjadi. Kali keduaa, buat donat. Menjadi-menjadi. Maseh achik ajaq aku. Sayangs ag !!! Pastue, aku ade suroh dya ajaq aku buat GULAI, tapi tak ajaq pons sebab aku antaq msej kat dya, dya tak eply :( Aku banyak kali try buat gulai tapi sat menjadi, sat dak. Nak kena suroh MAK MERTUA ajaq kudd ~ Galak dahh :d Bila lha lagy nak galak-galak ann. Sudahh.Lagyy satue, pakwe kami dua nieyy kawan dalam SELIMUT :D

Achik, ku pintaa padamu supaya jangan lupai aku taw. Kawen nanti jangan lupa ajakk aku. Aku dah lha duk jaoh nan ag. Satgypsatgy lupa pulak :/ Ku ingin kau tahu yang aku sayang kau sangat-sangat. Ku mohon supaya persahabatan kita sampai bila-bilaa. Amiin :)

Pesanan ku padamu, jaga diri duk sana, jadi lah seperti SITI KHADIJAH, jadi lah DIRI KITA jangan JADI DIRI ORANG LAEN. Banyak ingat Allah walao di mana berada. Jaga akhlak. Jadilah PRODUK sekolah agama yang berkualiti. Bawalah identiti ISLAM kemana sahaja. Sampaikanlah salam aku wat family achik dengan lafaz ASSALAMUALAIKUM . Akhir kataa, mienaa sayang achik. Kita adalah sahabat DUNIA AKHIRAT. Moga kita jumpa di AL-JANNAH :) 

Wednesday, 28 March 2012

Story-Story


Jam kat blog aku tue gelong -.- Sekarang pukul 12:24 

Hye and hello. Simple rite but tak dapat apa-apa pon ganjaran. So, mulakanlah dengan BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM dan ASSALAMUALAIKUM. Pahala pun dapat :) Okyhh. Im boring rite noww ^^ Tatawu nak buadd hape. Tak de keja dah. So, aku nak berluahan hati dekat blog niyh. Tak sukaa ? toksah baca , okyy. Go die !! Tak perlu nak kutuk-kutuk, perli, wat statement kat fb pasal aku sebab bendaa yg aku hupdate kat blog. Kayy. Boleh blah ! ( GERAM ) Lex lex. Kayy dah-dah. Aku tringin sangat-sangat nak msege org  tapi aku tak berani. Aku takut ganggu lha pa lha. But orang yg kena msge or kol aku. Mmg jenih tue. Okyy. Dari dulu sampi skrg aku tetap yang sama. Tak pernah berubah w'pon shiket.

Okeyyyhhh. Ptg kelmarin ann, aku dapat kol dari Si Putra. Kayy. Kitaorg sembang-sembang. Pastue, time Si Putra nak letak tue dya kata MISS YOU . Hehe . Aku TERKEJUDD, TERHARU. TERNGANGA semua ada. Aku ada pikir nak balas balik ke tak . Nak ke tak . Aku takot satgy aku SYOK SENERI jaa , nieyh yg tak best nie . Kayy , sebab aku pun tgh rinduu dya SETENGAH nak mati nieyh, aku pun balas lha I MISS YOU TOO.  Kayy. Jadi kekok sangat-sangat bila dya kata camtue. Lama gilaa tak dengaq dya kata camtue kat aku. Aku niey macam ampaa tak kenaii. Even lepas aku break nan  dya, susah lha nak kata I LOVE YOU , I MISS YOU nieyh . Nan kawan-kawan gurl jaa. Kalo dgn TTM aku kay. Shadat sajaa syok-syokk. Tapi dya pulak amikk serius :/ Tak suka !! After I noe yg dya amik serius nan bendaa yg aku cakap tue, Aku kata im sorry. My love just for my FIRST LOVE. im so sorry :) At least kita kawan tapi mesra bukan kapel or husband. Okyy. Jangan pikir bukan-bukan and pliss-pliss jgn amik serius dgn aku. Banyak cerita aku ampaa kena dengaq. Budak nieyh, semua org kenai. TOP okyy. Derek perasan jaa :D Kayy. Untuk sonok-sonok saja.

Semalam lepas maghrib ade orang kol aku, kawan aku lha . Nama dya Azam. Tetiba jaa dya kol. Tak penah seumur hidup aku, dya kol aku lama-lama. Kayy. Macam-macam dya citaa kat aku. Kami pakat share story. Haha. Tak betoi dah aku cakap. Pastue, bila start nak sembang mesty dya tanya " MIENAA, AG MACAM MANA DGN HAFIZI ? " kayy, aku cakap, aku dah break lha nan dya, sedehkan . huhuhu . Dya kata " Lorh yakaa? tak taw lha pulaks, Sorrie wey. Aku kata lah nak buadd macam mana dah aku yg mintak break nan dya. Huhuhu. Than, dya kata bukan skrg ag dah bek kaa nan dya ? Siapp profile pic gambaq dya ? Apa kata ag kapel balik nan dya :) Im said : Azam , mmg lah baik jaa. Ntah lah azam oii. Aku pun taktaw. Tak kanlah aku nak mintak kapel nan dya ? mcm perigi cari timba. Tak mao lah aku. Biaq aku simpan pasaan niey lagi bagus. Kans ? He said, up too you lha miena. Kayhh. Pastue, dya ade send pic dya kat aku. Laen kudd, dulu dalam class skema jaa, skrg JAMBUU GILAAA :D pas dya send tue, dya tanya aku nak kapel nan aku tak ? Ohmyyyyygosh ! Terkezudd. Aku kata tak mo larh. Macam-macam alasan aku bagi. Haha. Takot kudd. Dya kata, relax minaa, cool-cool. Cinta ag untuk Hafizi. Taw pons. Dah. Dah. 

Kayy, ramai orang suruh aku BERELATIONSHIP BALIK dengan Si Putra. Qamai gilaa bak ag. Sampai aku tak taw nak kata hapa. Lepa kataa, Mienaa bek lha balik nan Fizi, ampa sweet bila bergandingan dua orangg. Dia tak sesuai nan owg lean, nan ag jaa. Hoho. Aku bahagia bila tengok ag nan fizi mcm dulu. Lepas sorang-sorang kata kat aku mcm tue. Butt, apa aku boleh buat. Keputusan bukan terletak dekadd tangan aku, terletak dekat tangan dya. Okayyh. Kawan-kawan aku nak sangat aku macam dulu dgn Fizi. Tapi. . .  Apakan daya. Huhuhu. .  Sedyh japp bila teringat kenangan antara Si Putri dan Si Putra <3

p/s : Alangkah indahnyaa , bila dya betoi-betoi sayang aku, sayang dya hanya untuk aku sorang, aku lah wanita yang bahagia dekat duniaa nieyh . :) .

KU DOAKAN SEMOGA HAMPA SEMUA BERKEKALAN DUNIA DAN AKHIRAT.





NURUL FARIHA BT AZMI
SHE TAKEN BY KHAIRUL IKHWAN NAZRI <3



NUR AFINIE AZHAR ( MARSHALL )
TAKEN BY KATOD <3


NUR ATIKAH OMAR
TAKEN BY FUAD MECHY <3


NUR HAZIRAH BT MOHD ZAMZURI
TAKEN BY DEPTHUAL NEYYARZ


FARAH ATIKAH BT SUHAIMI
TAKEN BY NABIL FATIHIN


ZUBAIDAH ZAIN
TAKEN BY NABIL ASYRAF <3

Lepaa semua niey pakat-pakat taken by boyprenggg masing-masing. Aku bila pulak nak taken taken niyh ? haha :D Harap berkekalan hingga akhir hayat. Amiin :) Harap relationship nie tak menyakitkan hati. Okeyy. Dalam bercintaa mesti semua perasaan terdetik. Marah, sayang, cemburu, geram, sakit hati and macam-macam. Kenaa pandai-pandai handle perasaan tue. Jangan biarkan perasaan tue, menghapuskan hubungan antara satu sama lain yang akhirnyaa tamat dengan makian, cacian, kesedihan dan benda-benda yg tak elok. Mintak simpang lah. Bercintalah dengan menerima mereka seadanyaa. Adalah lebih baik bila s'seorang menerima pasangan masing-masing yg di niat di hati untuk di nikahinyaaa dengan hati yg terbuka. Menerima kekurangan pasangan adalah lebih baik. Tak perlu cerewet sangat dalam memilih pasangan. Janganlahh kamu bercintaa , berkahwin d'sebabkan nafsu semata-mata. Salah okyy. At least, SETIA lah pada pasangan masing-masing. Sampai sini saja. Tak taw nak post apa. Tetiba jaa post pasai nie. Maaf lah sebab curi pic. Maafkan sayaa :) :d

 BERIKAN CINTAMU JUGA SAYANGMU PERCAYA PADAKU KU KAN MENJAGAMU HINGGA AKHIR WAKTU MENJEMPUTKU :)

Jangan salah melafazkan I LOVE YOU , I MISS YOU , SAYANG , WOAINI . SARANGHEO , AKU CINTA PADAMU kepada orang yang tak menyanyangi kita. Kerana itu akan membuatkan kita sakit hati , terasa hati dan sebagainyaa . Even lafazlahh perkataan tersebut kepada org yang benar-benar ikhlas memerlukan, menyayangi, dan merindui kitaa :) Sayangilah mereka sebaik-baiknyaa. Jangan sesekali jadi mcm aku, korbankan perasaan untuk orng yg lebih memerlukan. Merana kudd. Tapi aku tak kesah bcoz LOVE, MISS, NEED still pada FIRST LOVE <3 w'pon tadak special antara aku dan Putra :/




_________________________
I added cool smileys to this message... if you don't see them go to: http://s.exps.me

Tuesday, 27 March 2012

Semangat Dan Senaseb :)




IRFAN ISKANDAR  ENGANGED WITH NADIAH ROSLI :D

Pic kat ataihh tue pic Efan :) Dya nie sepupu kepada kawan aku, Nur Hazirah Bt Zamzuri


Aku penahh lae jumpan fan nie.First time aku jumpak dya dekat dewan mellenium Kepala Batas. Time tue, ada ape ntah Jom Masok U kodd. Kayy. Time tue jugakk lahh first time aku jumpakk PRINCE HAFIZI :) <3 Okyyh. Kali kedua aku jumpak Efann niyh kat umah Ziraa. Time tue dya tengah tidoq :D Heee . Last jumpak dekat Queensbay. Time tue aku, tikah omaq and ziraa hangout ! Shopping time. Jumpak Efan tengah jalan nan Kazen dya Syuhaidah. Tapi rasanyaa dya tak kenai aku kutt. Okyy. Fullstop ! 

Tadi aku chatting dengan dya. Secara tiba-tiba dya hantaq chat kat aku yg berbunyi " 
Nak habaq yang aku nie sedeh sanad-sanad, Bukan hape, aku sedeyh dgn result exam aku. Okyy. Bagi aku, aku qasa aku pulun sgt2 dah, but why ? why ? why ? result aku mcm tue ? salah dekat mana ? sampaikan aku sanggop putuskan relationship aku dengan orang yang aku sayang sangat-sangat sbb nak fokus stadi "awat jadi lagu tue, sorry baca blog tak gtaw . hehehe "

Aku terkejudd kudd dya baca . Huhu . Siyes weyh , aku malu nan dya . Than dea kata " tak baik taw cakap camtuh. mina sama ja mcm efan. fan rasa wat yg dah terbaek. trial 5a , yg betul just 2a. tapi apew nak wat kan. hati tetap redha. maybe masa akan datang nanti lebih berjaya dari skrg kan . sabaq nuhh. haha "

Kayy aku besabaq jaa nan semua bendaa yg dah berlaku. Aku bersyukur , w'pon susah lha nak terima. Than efan bagi kata-kata kat aku
" kenapa perlu menangisi kesilapan lalau, bangkit & betulkan. Kenapa mengeluh akan kegagalan yang lepas-lepas, alangkah baik jika fikirkan strategi & ambil tindakan mencipta kejayaan hari ini, esok & hari-hari yg mendatang " Dy kata bacalah ayat tue , mybe ade smgt baru ~ hee . benda dah lepas, so berusaha cari tempat belajaq pulak, serius akn datang hasilnya 5 tahun akan datang. ingat , senyum slalu :)

Tudiaaa, dya punya nasihat aku lah. Btw, efan thnx sangat-sangat sebab bagy smgat kat kitewww :) Alhamdulillah lega shiket lha kans <3 nie lha yg di namakan KAWAN :) Pepun, tahniah dari mienaa untuk fan sebab dapat 2a. Math tue. Dasat lha :)






SAKET KEMBALI .


Bismillahirrahmanirrahim. Hye dan salam satu Malaysia :D Waaah ! Waaah ! Kayy. Entry skrg , saket aku kembali dan sentiasa kembali . Huhu . Aku saket apa weyh ? Ramai orgg tanya . Sebenarnyaa aku saket BLABLABLA. Hanya aku and tuhan ja yg tahu. Huhuw. Okyy. Belakangan nieyh, aku selalu sangat-sangat sakit kepala. Entah kenapa. Nak mati dah kudd :)  Bila sakit pala jaa, mula lahh mata jadi kabur tak jelas. Pi jumpak doctor , doctor kata takmakan , perot kosong, angin. Yg aku nieyh selalu pikiaq len . Mmg aku takmakan pons. Jadual makanan aku paling terok di dunia . Why ? Becoz .... aku tak makan langsong. Hohoho. Kayy. Aku tiap-tiap hari kena marah sebab tak makan. Seminggu mybe 3 or 2 kali jaa aku makan . Cayaa tak ? Tak cayaa sudaa . Nak buadd mcm mana dah aku tade selera langsong nak makan. Sampikan nak makan kena paksa, kena org suapp  . Itu lahh aku . W'pon dah besaq panjang still kena suappkan . Antara adek beradek aku, aku lah yg paling manjaa sekali. Kadang-kadang mandi pon kena owg tlg jurus. Rabak dah lah kalo lagu tue. Time saket or demam lhaa . Tahun lepas, aku da pegy clinic kat kelang lama, kulim. Than doctor tue, kawan ummi and paklong aku. Aku pegi wat MEDICAL CHECK-UP ,. bilaa dah buat urine test pa semua tade masalah ponn. When bila dy check darah aku, dya terkejut. Why ? Doc tue kata miena muda lagy nieyh , baru 17 tahun dah ade HBP . tue lah tak jaga makan ape semua . Mmg pon . Aku dengaq aku wat donno jaa sebab aku taw mmg aku ada HBP .Aku ada saket tue time aku tingkatan dua . Dasat ann ? Kayy . Dah lah kena check darah pa semua . Time tingkatan dua tue sapa pon tak taw. Aku tak gto sapa pon termasok ummi and abah aku . Hemm . Haritue, ade musuh yg paling aku benci ( WAFIE ) msge aku . Tetiba jaa , aku terlepas bagi tahu aku saket apa . Dya kata miena , ag jaga lah mkn minum ag elok-elok . Aku sayangs ag . BLABLABLA :/ Jaga diri pa semua . Aku terharu dya cakap mcm tue . Btw , aku still wat donno and thx sbb takecare aku sgt-sgt. Aku baca msge dy msty teriak punyaa .. Aku dah tak tahu nak buadd mcm mna . Okyy . Aku rasa makin hari makin terok. Saket yg semalam lagy terok dary yg lean. Qasa pening semalaman , nak pengsan pun ade . Pening and saket kepala tuee terasa sampi laaa .

P/S : KEPADA KAWAN-KAWAN YANG AKU BUAT SILAP , TERASA NAN AKU , AKU MINTAK MAAF BANYAK-BANYAK . MAAFKANLAH KESALAHAN AKU WEYHH . MANA NAK TAW , SUATU HARI NANTI AKU PERGI DULU DARI HAMPA AND TOLONG DOAKAN AKU D'TEMPATKAN DI JANNAH . AMINN :)


PIC NIY SEBELOM AMBIL RESULT. TERSENYUM JAA :)

Okyy. Start mengupdate blog w'pon hati tengah bersedih. Hermm. Sebab apa sedeyh? Sedeyh sebab aku sygs and renduu si Putra. Aku takot satge orang kata aku SYOK SENIRI (SS) dekat Si Putra. Takot sangat-sangat weyh. Bukan apa, seriously aku cakap, Si Putra tue qamai peminat. So, aku takot ! :/ Takot takot takot !! Grrr -.- Aku takot kehilngannya weyhh. Ermm. Ikhlas aku sayangs dya w'pon aku dan Si Putra tada papa . Kayy. Fullstop !

Elok tak pic kat atas tue ? Tengoklah sapa yg tangkap . Heeee :D Pic tue Cik Nur Amanina Che Amzah yg tolong snapkan. Elok sampai jaa kat sekolah time tue, terus dya suruh begambar. Dya dah jadi PHOTOGRAPHER dahh. Jeles weyh -.- Aku bila lagy ? Okyy . Pic tue nampak mcm hepi kans ? W'pon takot nak amik result kami senyum jaa. Senyum tak perlu kata apa-apa :D Mulaa nak nyanyi nieyh . Hee. Kayy, kami senyum sampi pas habeh amik result. Lepas amik result kami senyum sampai ke Telinga :D :D siapp pi makan KFC lagy. Duk gelak-gelak taboh ag aku . Wink3. Sebab result kami ALHAMDULILLAH lepaih lha nak masok UNIVERSITI. Yang tak tahannya pakat dapat D kowt dalam bahasa arab termasok aku. Bhahahaha :) Mmmg sehati sejiwa sungguh . Kayy lah kudd. Apa lagy, aku renduu lepa semua. Menanges rinduu nie tahu tak. Renduu hampa semua weyhh. Jangan d'lupakan aku taw <3 sayangs ampa :)

Monday, 26 March 2012

KU MENANGES LAGY .




MUKA AKU TIME MENANGIS CAMNIE LHA. TAPI TEROK LAGI DARI NIE.


Lara lagi. Lara lagi. Begitu banyak dugaan yang Tuhan kasi dekat aku. Aku terima semuanya dengan hati terbuka. Kayy. Aku update blog sambil menangis. Punyaa nak habaq :/ Nak habaq yang aku nie sedeh sanad-sanad, Bukan hape, aku sedeyh dgn result exam aku. Okyy. Bagi aku, aku qasa aku pulun sgt2 dah, but why ? why ? why ? result aku mcm tue ? salah dekat mana ? sampaikan aku sanggop putuskan relationship aku dengan orang yang aku sayang sangat-sangat sbb nak fokus stadi . Kalau aku tahu lah yang nie hasilnyaa, tak putuskan relay tue pun tak pe kan ? Kayy. Menyesal ! Bukan aku menyalahkan takdir yang telah Kau tetapkan kepadaku, tapi hati aku tak sanggop terimanyaa. Ya Allah , maafkan aku. Hermm. Ummi abah kata, result okyy dahh, cume terkantoi kat bahasa arab jea. Takpaa, dah beusaha kans. Mmmg lhaa. Tapi kos aku yg aku nak apply tue tak boleh sbb bahasa arab. Aku dapat D kutt bahasa arab. Trial aku dapat C. Lari jauh kudd. Sedeyh sangat bila dapat result bahasa arab mcm tue. Tapi, nak buat mcm mana kans ? Bendaa dah jadi. Aku bersyukur dengan result aku sebab aku rasa aku dah buat yang terbaek dah :) Pepun, thanks katt ummi and abah sebab sentiasa bagi semangat kat aku. Sayangs ummi abah sangat-sangat. Aku mmg lemah sangat belakangan nieyh. Ntah kenapa. W'pos suara aku HEPI tapii, hati siapalah yang tahu. Kayy. Aku tak reti nak b'kongsi masalah dgn org. Bukan ape, takot org kata jaa. Huhuhu. Aku kans budak TOP :D perasan lah ! Kayy kayy. Change topik. Aku menanges sebab aku renduu dia Putra Hafizi aku, aku renduu tok , tokwan kakak aku, kengkawan . Kfine --' Aku kalo renduu kat owg mesty aku menanges. Kau ade ? Aku mmg jenih niey pons. Luaran kasaq bagai nak mamposs, Dalam lembut kudd. Siap ade taman lagy nie haaa. Heee. Okyyy. Bilaaa aku nanges jgn tanya sebab ape, mesty renduu someone or  ade poblem. Huhu.
- Tok, tokwan, kakak, kawan-kawan tersayang, Prince Hafizi : Mienaaa renduuu sangat-sangat kat you ols's <3

Sunday, 25 March 2012

GEMBIRA TAK TERKATA,JUMPAA SI DYA .


Bismillahirrahmanirrahim. Hello peps. How are you ? Miss me ? Haha :D Jyeahhhhhh . Kay perasan. Sungguh lama aku tak hupdate blog nie. Sampai kans bahasa yg aku gunaa pun tak betol dah. Hehe. Okyy. Hari nie aku nak hupdate pasai hari tue. Haritue bila lah ? Okeyhh. Hari tue annn, aku jumpaa dea. Si dea datang umah tok aku. Eheee. Syok kutt. But, bedebar-debar degupan jantung aku nie haa. Wink3. Kayy. Dah dea datang , jemput lah masok. Wuhuuuu ! Ceria. Blablablabla. Pastue, pstue kita dua dating haa dekat atas tangga. Depan tok aku. Hee. Awesomeeee gila kans ? Hampaa ada ? haha . Tercapai jugak weyhh hajat aku jumpaa dea. Dapat lepas rinduuu aku 234567891235 jutaa dekat dea. Haha :D Sukaasukaa, sukaaa sangat gilagila lah <3 Nanti, bila2 jumpa lagy nahh. Hehe.

P/S : thankiesss my prince sbb tolong sya. Hee :) ILOVE YOU lah <3 Sya rinduu nak jumpaa awk . huhu . Cintaku kpda si putra sudah berputik. Wahwah <3

Thursday, 8 March 2012

Renduu Mereka. Siapakah ?


Bismillahirrahmanirrahim. Hello. How are you ? Harhar :D Lama tak update blog. Hewhew. Okay. Skrg pukoi 10:41 pagi. Hari ni hari jumaat. Hari jumaat yg penoh barakah :)So, aku nak update lah sikit. Takpakan. Nak berluahan hati kat blog sat :P


Kami sahabat selamanya di dunia dan akhirat :) Aminn.
Finiey, Tikah Omaq, Musyid, Zati, Kakcik, Dayah, Bella, Tikah Zizan. Sayang ampaa semua weyh. Aku doakan semoga persahabatan kita niey kekal selamanya. And lagi satu, Aku rinduu hampa semua. :*
SAHABAT SELAMANYA.


MUHAMMAD HAFIZI BIN SHAARI

Alang-alang menyeluk pekasam, biarlah sampai ke pangkal lengan. Betoi dak ? HAHAHA :D Okayyh. Di sebabkan entry tajuk ' RENDUU MEREKA ' so, aku pun ambillah peluang nie post pasai 'MY VITAMIN H' kay sebab aku renduu.
Aku renduu dya weyh. Okayh. Stop ! Rendu ikhlas dary hati <3

Wednesday, 7 March 2012

Setiakah Aku ?


Setia Yang Sebenar :)

Entri kali ni aku nak share, apa maksud setia? Mungkin ramai antara korang yang setia dengan teman wanita / lelaki korang or mungkin juga ada yang tidak kan? Pernah ke korang cube untuk setia pada seseorang yang korang sayang? Tapi tetap tak dapat juga sebab korang mesti ada jumpa someone yang menarik hati korang. Ahah, banyak cara untuk setia dengan pasangan korang. 

If aku sebenarnya pown tak tahu sangat ape erti setia tapi nak hupdate jugak pasal setia-setia nie. Aku pun nak setia jugak mcm korang. Heee.

Firstly, bagi korang yang masih mencuba untuk menjadi setia jangan risau. OK, amek situasi ni. Adalah satu hari, korang keluar pergi lepak dengan member-member and tibe-tibe, ada sorang guys/chicks yang korang rase hensem/cantik. Punyelah dalam hati, cun/hensem nye die ni. Adoi. Bole pula rupenya die kawan kepada kawan korang. Nahh, apelagi kalau yang guys kompem dah amek 1st step n girl of cos la control cun kan? Hahah. Lepak punya lepak, korang dua pun bekenalan n then tukar number phone. Haha. Tapi korang terlupe ke yang korang ni dah ada teman wanita/lelaki? Jadi cara untuk elakkan daripada diri korang ni terpikat terus pada si dia, senang je. Anggap dia sebagai kawan dan ceritakan tentang die pada teman wanita/lelaki korangTapi ingat jangan selalu asyik nak buka cerita pasal kawan yang korang baru kenal tu, sebab ada sesetengah orang feel annoying k. Dari situ, secare automatik hati korang akan rasa yang korang takkan ada hubungan lebih dari kawan dengan si dia. Lagi bagus if bf/gf korang kenal dia, sebab diorang pun takkan fikir yang bukan-bukan tentang korang k.

Second, setia tak bermaksud korang terpaksa ikut cakap bf/gf korang. Contoh, ape je yang dorang suh korang ikut je. Setia ni senang je, yang penting korang saling percaya. Make sure masing-masing jalankan peranan masing-masing. Takkanla korang je nak setia, tapi sampai kat bf/gf korang, flirt dengan orang lain la n so on. K. Cuba untuk elakkan dari diri anda dipengaruhi oleh nafsu, sebab nafsu la diri tu mula nak beralih arah. Tambah lagi dengan ade sesetengah guys yang memang power bab-bab mengayat girls. Memang tak jadi ape la kan. Heee.

p/s : Just nak share. Nak sangat setia pada org yg aku sayang:)

Setia Dalam Cinta .


Ramai insan yang masih lagi tidak faham akan apakah erti kesetiaan dalam sebuah perhubungan. Ramai yang bertanya mengapa kita perlu setia, sedangkan belum tentu kekasih kita itu menjadi pasangan hidup kita?
Disebabkan persoalan inilah kecurangan sering berlaku dimasa kini, sehingga ramai antara insan di muka bumi ini dilanda kekecewaan dan ada yang menyedihkan sehingga sanggup membunuh diri apabila ditinggalkan kekasih.
Kesetiaan dalam perhubungan adalah sangat penting, ini adalah kerana kita telah mengambil amanat dan tanggungjwab daripada pasangan kita itu untuk menjadikan dirinya hanya satu dihati kita sewaktu kita mengambilnya sebagai kekasih.
Alangkah sedihnya apabila tanggugjawab atau amanat yang seharusnya kita jaga itu, tidak kita tunaikannya? Tidakkah ia sama dengan penipuan? Jangan taburkan janji jika kita tidak mampu untuk tepati dan jangan mengata cinta kalau kita tidak mampu untuk memberikannya sepenuh hati…
Ingatlah bahawa, hidup kita seperti roda, tidak semestinya kita sentiasa berada di atas. Jika kita permainkan hati insan lain, suatu masa kita juga akan dipermainkan.. Dan pada waktu itu,penyesalan tiada gunanya.. Setiap apa yg kita lakukan pasti ada balasanya, hanya masa yang dapat menentukan..
Untuk insan yang menjaga kesetiaan terhadap pasangan, anda adalah yang terbaik. Jadilah insan yang boleh membahagaian pasangan kita tanpa rasa jemu. Jika anda dicurangi, janganlah bersedih ataupun berdendam, tetaplah menjadi yang terbaik. Kerana anda mempunyai maruah diri, jangan samakan diri anda dengan insan yang tidak setia.
Anda telah melakukan yang terbaik untuk pasangan anda dengan menjaga keperibadian diri dengan sebaiknya. Mereka tidak pandai menjaga harga diri mereka. Suatu hari nanti mereka akan menyesal dan akan menyedari akan kebaikan yang anda lakukan…
Penting untuk kita ketahui sama ada pasangan kita jujur, ikhlas atau setia dengan kita tapi.. yang penting Allah tahu kita bagaimana, dan Allah tidak akan mensia-siakan apa yang kita lakukan. Tawakal dan Redhalah.
SEMASA BERCINTA :
1. Saat cinta itu bertaut memang mengasyikkan.. tapi jangan leka dan terbuai dengan perasaan itu..kerna bila kecewa parah jadinya..simpan sedikit untuk meniti hari-hari yang hambar..agar lukanya tidak terlampau dalam.
2. Cintailah sesuatu itu sekadar saja, berkemungkinan ia akan menjadi kebencianmu pada suatu ketika, bencilah yang engkau benci itu sekadar saja, berkemungkinan ia akan menjadi kecintaanmu pada satu ketika.
SEBELUM BERPISAH :
1. Jika mengail ikan, janganlah dilepaskan ikan tersebut kerana sepanjang hidupnya akan merana kerana bisa kail anda.
2. Mencintai orang yang tidak cintai kita itu sia-sia, mensia-siakan orang yang mencintai kita adalah bahaya
SELEPAS BERPISAH :
1. Tuhan kadang-kadang jauhkan seseorang dari hidup kita atas sebab untuk melindungi kita..Oleh itu, berhentilah mengejarnya..Mungkin ada yang lebih baik yang telah diciptakan untuk kita.
2. …Dengan memaafkan dan melupakan kisah silam itu, aku dapat mengecapi kebahagiaan yg selama ini aku lari darinya…
* Pesan pada DIRI.. Jangan tersalah memberi HATI pada insan yang tak sudi..
Pada insan yang tak mengerti.. Kerana,sekali kau memberi, selamanya dia di HATI.. Kerana,sekali kau dilukai, sampai bila-bila tetap kau ingati..
Pesan lagi pada diri, hati-hatilah dalam memberi HATI sebab ia hanya untuk insan yang tahu menghargai betapa tingginya nilai sekeping HATI.

Thursday, 1 March 2012

HAMMIE FOREVA :) Kenangan Yang Kuat Di Ingatanku :)




HAMMIE <3


HAMMIE 23290894
AUGUST & AUGUST

Semua gamba nie haa, PRINCE CHARMING aku yg tolong editkan :) Gamba nie kann semua time kitaowg KAPEL. SWEET kan ? Mmg sweet pun :) Hehe . Syok sat. Aku simpan semua nie, aku tak penah buang pun dari mindaa kepalaa aku nie. Simpann lam kaplaa otak aku baikbaik. Okayhhh.. Sampaikan dalam FON and PENDRIVE aku still aku simpan GAMBAA dea ? Baikkan kan aku ? Hihihi. Besalah :)


HAMMIE FOREVA !! HARHAR :D BYEBYE SAYANGS <3
LOVE MY PRINCE CHARMING HS ;)

Jarak Itu Menjaga Aku Dan Dia :)


Semua insan dalam  ini pasti pernah merasai perasaan itu. Perasaan yang tidak asing lagi dalam jiwa kita sebagai manusia. Perasaan yang kadangkala hadirnya tanpa kita duga atau kita paksa.

Memang sudah menjadi fitrah kita sebagai manusia untuk merasai perasaan itu. Cuma mungkin bagaimana perasaan itu hadir dalam diri kita berbeza bagi setiap individu.


Dijadikan indah pada (pandangan) manusia kecintaan kepada apa-apa yang diingini, yaitu: wanita-wanita, anak-anak, harta yang banyak dari jenis emas, perak, kuda pilihan, binatang-binatang ternak dan sawah ladang. Itulah kesenangan hidup di dunia, dan di sisi Allah-lah tempat kembali yang baik (syurga)."
[Ali 'Imran, 3:14]


Dalam diam, perasaan itu hadir di hatiku
Seperti insan lain, aku jua merasai perasaan itu. Perasaan yang bukan baru semalam berputik, tetapi telah hampir 5 tahun aku pendam. Aku sering tertanya-tanya salahkah untuk aku mempunyai perasaan yang bukan aku reka atau cipta, perasaan yang hadirnya tak pernah aku paksa, perasaan yang tak berubah sedikit pun walau banyak dugaan menimpa. Namun dalam aku melangkah menyusuri perasaan itu, aku sering dilanda rasa khuatir. Aku khuatir andainya rasa cinta ini melebihi rasa cintaku pada-Nya. Aku khuatir andai rindu yang aku pendam melebihi rinduku pada-Nya. Diri ku dan dia diikat dengan satu ikatan di dalam hati. Ikatan yang tak perlu aku dan dia lafaz melalui bicara kata.
Cukuplah rasa ini aku pendam dan dia juga memendam rasa yang sama. Jasad aku dan dia beribu batu terpisah. Hati aku dan dia juga beribu batu menjauh. Kini, wajahnya pun mungkin telah menjadi samar-samar di ingatanku. Suaranya seperti ku ingat-ingat lupa di telingaku. Rinduku padanya yang tidak menentu telah menjadi rindu yang ada hala tuju.
Saat aku dan dia menjauh
Pernah satu ketika dulu, aku kecewa dengan keadaan ini. Aku rasa seperti tidak sempurna dengan ketidakhadiran dia disisi. Namun kini, aku mengerti mengapa dia makin menjauh dari aku. Aku hormat keputusannya kerana aku tahu semua ini dia lakukan demi kebaikan aku dan dia.Teringat aku bicaranya tentang kisah kami. Kami dipertemukan dalam keadaan yang aneh sekali. Dalam keadaan saling tidak mengenali, perasaan yang tidak disangka-sangka hadir dalam diri kami. Sehingga kini, aku masih tidak mengerti bagaimana perasaan itu hadir dan bercambah sehingga ke saat ini.
Oleh itu, aku megerti mungkin pertemuan yang aneh ini harus jua dilalui dengan jalan yang aneh. Biarlah 'JARAK' ini menjadi penjaga bagi aku dan dia. Biarlah ingatanku tentang dia yang makin samar-samar di dalam hatiku menjadi penguat hubungan aku dengan ya-Rabb. Aku yakin dengan rencana yang telah tertulis untukku. Aku yakin jika tertulis jodoh antara kami, sejauh mana aku dan dia berlari menjauh, kami akan dipertemukan jua di garisan takdir antara kami nanti.
Jarak ini menjaga aku dan dia
Kini aku semakin mengerti, 'JARAK' ini bukan untuk menghukumku. Tetapi 'JARAK' ini untuk menjaga aku dan dia. Dengan 'JARAK' ini aku dan dia berjanji untuk berubah menjadi yang lebih baik. Dengan JARAK ini aku dan dia berjanji untuk memperbaiki cinta kepada Illahi.Dengan jarak ini aku dan dia berjanji untuk mencintai Pencipta kami lebih dari segalanya. Dengan JARAK ini aku dan dia berjanji untuk mendalami Islam hingga ke akar umbi. Dan Dengan JARAK ini jua aku dan dia yakin andai tiba saatnya nanti, aku dan dia akan lebih bersedia untuk melayari semua ini dengan jalan yang diredhai.
Terima kasih Ya Allah kerana memberi peluang kepadaku melalui jalan-Mu ini. Terima kasih kerana memberikan JARAK itu kepada aku dan dia.
"Ketahuilah hanya dengan mengingati Allah, hati akan menjadi tenang"
(Ar-Ra'd 13:28 )
Aku sedar, aku insan yang masih rapuh. Kadangkala hatiku goyah melihat keadaan sekeliling yang menekanku. Jika tidak kerana JARAK ini,mungkin aku akan mencari pelbagai alasan untuk bersama dia. Iman ku akan goyah saat terpandang wajahnya. Hatiku akan bertambah rindu saat mendengar suaranya. Moga hidayah yang diberi ini akan terus membajai hatiku. Aku yakin semua ini rencana Mu Ya Allah. Moga di akhir JARAK ini, Kau memberi kesudahan yang baik untuk aku dan dia